Koska hyvinvointi kasvaa sisältä

Pilatesta pandemian aikaan

Olen lukenut ja kuullut tämän tarinan monituisia kertoja. Mutta en olisi koskaan uskonut, että se voisi tulla uudestaan näin ajankohtaiseksi. Myös sata vuotta sitten ihmiset olivat väsyneitä ja peloissaan. Silloin he olivat todennäköisesti vielä huonokuntoisempia ja aliravitumpia kuin nyt. Ensimmäinen maailmansota oli juuri käyty ja uusi tappava uhka niitti kuolemaa ympäri maailmaa. Vuosina 1918-1920 riehui espanjantaudiksikin nimetty erittäin tarttuva ja vaarallinen uudenlainen influenssavirus kaikilla mantereilla. Ihmisillä ei ollut siihen vastustuskykyä ja sairastuneiden määräksi arvioidaan noin miljardi ihmistä ja kuolleiden luku vaihtelee lähteestä riippuen 30-100 miljoonan henkilön välillä.

Tuohon aikaan viruksia ei vielä tunnettu eikä niitä vastaan siis voitu kehittää rokotteita. Suomessa kyllä kehotettiin ihmisiä välttämään suuria väkijoukkoja sekä pesemään käsiä ahkerasti. Tautiin sairastuneille tarjottiin helpotukseksi esimerkiksi kamferitippoja ja konjakkia. Joissain paikoin sairastuneet kannettiin ulos aurinkoon, koska uskottiin auringon uv-säteilyn tappavan taudinaiheuttajia. Hengityssuojaimia suositeltiin ja käytettiin myös laajalti. Erityisesti sodan jälkimainingeissa vankileireillä ihmiset olivat usein nääntyneitä ja huonokuntoisia ja sairastuivat influenssaan helposti kohtalokkain seurauksin.

pandemia.jpg

PILATES VANKILEIRILLÄ

Joseph Pilates oli syntynyt Saksassa 1880-luvulla. Hän oli muuttanut Lontooseen työskentelemään ennen ensimmäistä maailmansotaa ja opetti siellä Scotland Yardin poliiseille itsepuolustustaitoja. Jo ennen sodan puhkeamista saksalaisvastaisuus lisääntyi huomattavasti Englannissa, jolloin hänen täytyi lopettaa työskentely Englannin poliisin kanssa ja ryhtyä kiertämään maata esiintyen sirkuksessa. Ensimmäisen maailmansodan syttyessä hän asui siis saksalaisena Englannissa eli oli vihollismaan kansalainen. Tästä syystä hänet internoitiin ensimmäisten joukossa Man-saarella sijaitsevalle leirille, missä sodan aikana asui noin 24000 pääasiassa saksalaista vankia.

Olot leirillä olivat tietenkin hyvin karut ja puutteelliset ja varsinkin sodan jatkuessa leiriläiset kärsivät ruoka-ainepulasta ja nälästä. Tästä huolimatta Joseph Pilates on itse myöhemmin kuvannut useaan kertaan leirillä viettämäänsä aikaa hyödylliseksi ja kiinnostavaksi. Leirillä oli kirjasto, missä hän perehtyi entistä perusteellisemmin anatomiaan ja lääketieteeseen, ja vankisairaala, missä hän työskenteli avustajana. Hän näki, kuinka vangit heikkenivät fyysisesti ja psyykkisesti, ja hänellä oli halu ja pyrkimys tehdä asialle jotain.

TAVOITTEENA KEHON JA MIELEN TASAPAINO

Pilates ryhtyi kehittämään omaa harjoitusmenetelmäänsä, joka perustui hänen kokemuksiinsa usean vuosikymmenen monipuolisesta harjoittelusta. Hän oli myös tarkkaillut erityisesti kissojen liikkumista ja oli kiinnostunut liikkeen luonnollisuudesta sekä virtaavuudesta. Nämä yhdistettyinä hänen lääketieteen opintoihinsa ja työskentelyyn sairaalassa loivat pohjan menetelmälle, jota hän itse kutsui nimellä ”Contrology”.

Hän oli erityisen vakuuttunut siitä, että oikean laatuinen ja sopivasti annosteltu liike kehittäisi kehoa ja mieltä yhtenä kokonaisuutena. Kaikki liikkeet tuli tehdä keskittyen ja hallitusti ja myös hengitys oli alusta asti keskeisessä roolissa harjoituksen tärkeänä osana. Keho ja mieli ovat saman kokonaisuuden eri ilmenemismuotoja ja niitä voi ja täytyy kehittää yhdessä. Kehon hallinta ja mielen hallinta tukevat toisiaan ja tällä harjoitusmenetelmällä on mahdollista saavuttaa vahva ja liikkuva keho ja mieli sekä ryhdikäs luonnollinen asento ja vapaa tehokas hengitys!

pilates rullaus.jpg

PILATES JA PANDEMIASTA SELVIYTYJÄT

Joseph Pilates ryhtyi harjoittelemaan oman menetelmänsä avulla vankien kanssa. Hän oli nähnyt, kuinka vangeille sallitut mitättömän pienet päivittäiset kävelylenkit olivat täysin riittämättömiä pitämään yllä hänen vankitoveriensa fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia. Miehet heikkenivät, lihakset surkastuivat, hengitys muuttui pinnalliseksi, masennus ja apatia valtasi alaa.

Pilateksen kehittämä harjoitusmenetelmä oli vastaisku kaikelle tälle. Hengitysharjoituksia vahvistamaan aineenvaihduntaa ja lihasten hapenottokykyä. Oman kehon painolla tehtäviä liikkeitä, jotka pystytään tekemään pienessäkin tilassa. Liikkeitä, jotka sekä vahvistavat kehoa että pitävät sen joustavana ja liikkuvana eli liikkeitä, jotka rakentavat tasapainoista kehoa. Tarkkaavaisuutta ja keskittymistä liikkeiden suoritukseen sekä säännöllisyyttä harjoitteluun, jolloin vähitellen saavutetaan jäntevä vahva keho yhdistettynä keskittymiskykyiseen virkeään mieleen.

Osa Man-saaren Knockaloen vankileirin miehistä ryhtyikin vähitellen harjoittelemaan Pilateksen kanssa säännöllisesti käyttäen tätä hänen kehittämäänsä harjoitusmenetelmää. Vahvistuen ja elpyen, saavuttaen takaisin oman itseluottamuksensa kehoonsa ja mieleensä. Monet näistä miehistä olivat sodan loppuessa paremmassa kunnossa kuin sen alkuvaiheissa.

Vuonna 1918 koko silloista maailmaa kauhistuttanut influenssapandemia saapui tietenkin myös Man-saarelle ja vankileirille. Tauti oli jo siinä vaiheessa tappanut paljon ihmisiä ja sitä pelättiin kaikkialla. Kuitenkin kaikki miehet, jotka olivat harjoitelleen säännöllisesti Pilates-menetelmällä, selviytyivät pandemiasta täysin terveinä eivätkä sairastuneet tähän uuteen outoon influenssaan.

”SUPER” AJANKOHTAINEN PILATESHARJOITTELU KORONAN AIKAAN

Pilatesharjoittelu on edelleen aivan yhtä ajankohtainen tapa kehittää kehon ja mielen kokonaisuutta, mikä on  osaltaan ylläpitämässä tärkeää vastustuskykyämme. Vaikka emme olekaan vankileirillä, niin yhteiskunnan rajoitustoimet saattavat joskus tuntua hiukan samankaltaisilta. Epävarmuus ja ahdistus ja pelko luovat henkistä väsymystä eikä silloin aina jaksa harjoitellakaan säännöllisesti, mitkä ovat kaikki omiaan heikentämään kykyämme vastustaa infektioita.

Pilatesharjoittelu tapahtuu parhaimmillaan pienissä ryhmissä tai itsekseen kotona tarkasti ohjattuna ja keskittyen. Kaikissa liikkeissä on mukana kehon voimaharjoitus sekä jonkin kehon osan aktiivinen venytys vahvistaen ja palauttaen kehoa yksipuolisen arjen keskellä. Liikkeisiin keskittyminen sekä kehon aistiminen ja kunnioittaminen kehittävät samalla ymmärrystä ja myötätuntoa itseä ja omaa kehoa kohtaan. Tietoinen hengitys tukee kehon omia mekanismeja ja tasapainottaa autonomista hermostoa lisäten myös osaltaan kehon vastustuskykyä kriisitilanteissa.

Voit tehdä lyhyemmän tai pidemmän harjoituksen, kevyemmin tai haastavammin päivästä sekä oman kehon ja mielen tilasta riippuen. Jokainen keskittyen ja hallitusti hengityksen tukemana tehty harjoitus vie sinua kuitenkin vääjäämättä kohti kehon ja mielen tasapainoa. Mitä säännöllisemmin harjoittelet, sitä varmemmin suunta pysyy oikeana. Vähitellen pilatesharjoittelu siirtyy myös osaksi kaikkea päivittäistä tekemistä sekä muihin rakkaisiin liikuntalajeihisi muuttaen kaiken liikkumisen varmemmaksi, kevyemmäksi ja tietoisemmaksi. Liikkeestä tulee todellakin nautinto sekä keholle että mielelle!

Olet sydämellisesti tervetullut mukaan ohjattuun harjoitteluun pienryhmiin Focus:IN – Health Studiolle. Ammattitaitoisen ohjaajan avulla treeni on aina tarkkaa ja turvallista ja voit olla varma, että teet liikkeet oikein ja löydät hengityksen mukaan liikkeisiin. Jos jostain syystä et kuitenkaan pääse ryhmäharjoitteluun mukaan vaikkapa pitkän välimatkan tai aikatauluhaasteiden vuoksi niin voit tehdä online videotreenejä turvallisesti missä ja milloin tahansa.